top of page
  • Writer's pictureВељко Ђурић

Novi Mercedesov model od reckliranog materijala koristi biomasu kao gorivo!

Updated: Feb 25, 2022

Novi Mercedesov model, pored toga što je luksuzan i futuristički, takođe je napravljen od velikog broja inovativnih recikliranih i održivih materijala kao što su vlakna pečuraka, mleveni kaktusi, ali i otpad iz domaćinstava, poput ostataka hrane.


izvor: YouTube/Mercedes-Benz

ODRŽIV I ENERGETSKI EFIKASAN


Nedavno, Mercedes je predstavio poptuno električni koncept automobila Vision EQXX, za koji kompanija garantuje i ističe da može preći gotovo 1 000 kilometara samo jednim punjenjem, ali sa sobom donosi i novu, revolucionarnu karakteristiku - napravljen je od recikliranih i održivih materijala, a kao pogon koristi biomasu.


Naime, kako je saopšteno, Mercedesova tvrdnja o dometu ovog konceptnog vozila nije još uvek eksperimentalno utvrđena u stvarnoj vožnji, već se temelji na računarski simuliranom testiranju. Međutim, ukoliko se ispostavi da su ove pretpostavke tačne i ostvarive, EQXX bi mogao samo jednim punjenjem da dostigne veću razdaljinu nego onu kojom Toyota Prius hibrid može da putuje sa punim rezervoarom goriva.


izvor: YouTube/Mercedes-Benz

Ako je verovati simulaciji, EQXX bi koristio manje od 10 kWh na 100 kilometara, što je efikasnost od deset kilometara po kWh. Ukoliko ovu računicu prevedemo u potrošnju fosilnih goriva, Mercedes kaže da je to oko "zlatne brojke" odnosno oko litar benzina na 100 kilometara, što zaista predstavlja neverovatne cifre.


Naravno, nameće se pitanje koliko smemo verovati Mercedesu i sličnim velikim kompanijama zbog uključenosti u različite lažne "zelene" kampanje i greenwashing.


IZRAĐEN OD RECIKLIRANOG MATERIJALA

Pri izradi ovog vozila Mercedes je koristio materijal koji se zove UBQ. Ovaj materijal kreirao je jedan izraelski startup i on se pravi od otpada na deponijama.

Novi Mercedesov model, pored toga što je luksuzan i futuristički, takođe je napravljen od velikog broja inovativnih recikliranih i održivih materijala kao što su vlakna pečuraka, mleveni kaktusi, ali i otpad iz domaćinstava, poput ostataka hrane.


Pri izradi ovog vozila Mercedes je koristio materijal koji se zove UBQ. Ovaj materijal kreirao je jedan izraelski startup i on se pravi od otpada na deponijama koji može uključivati veliki broj raznovrsnih održivih materijala poput mešane plastike, kartona, baštenskig otpada, pa se čak mogu upotrebiti i pelene ili ostaci od hrane.


Pored UBQ-a, EQXX takođe koristi održive materijale u drugim delovima automobila. Materijal nalik koži napravljen od micelija, podzemnih korenskih struktura pečuraka, koristi se za izradu sedišta. Kao još jedna alternativa koži, napravljena od usitnjenih kaktusovih vlakana, koristi se na drugim mestima u unutrašnjosti, dok tepisi su u potpunosti napravljeni od bambusovih vlakana.


REALNI VOZAČKI TEST


Mercedes navodi da ipak planira da demonstrira domet automobila na stvarnom vozačkom testu i to vrlo uskoro - ako sve bude regularno proticalo, to će se dogoditi ovog proleća.

Mercedes planira da demonstrira domet automobila na stvarnom vozačkom testu ovog proleća.

Proizvođač automobila je prethodno rekao da namerava da polovina njegove ukupne prodaje budu električni automobili do 2025. godine, a do 2030. žele da unosu novi, inovativni momenat u industriju - pripremaju modele koji će postati potpuno električni.


Mercedes je opisao EQXX kao “tehnološki nacrt za serijsku proizvodnju” i planira da pusti ovo vozilo u prodaju već 2024. godine.


KORISTI BIOMASU KAO POKRETAČ


Ono što jeste zanimljivo, a i poseban akcenat stavlja na samu održivost, jeste činjenica da bi ovaj automobil koristio biomasu kao pogon.


Biomasa jednostavno opisuje materiju koja se proizvodi organski, prirodno i biološki, a takav primer jeste poljoprivreda. Ova biomasa bi se potom prerađivala u gorivo putem hemijskog razlaganja ili biološke digestije.

Konoplja je bila prvi tip biomase koji čije je korišćenje u svrhu automobilskog pogona, još tridesetih godina prošlog veka, predložio Henri Ford.

Još tridesetih godina prošlog veka američki proizvođač automobila Henri Ford je uspešno eksperimentisao sa preradom goriva od biomase, dokazavši da se konoplja može koristiti kao alternativa fosilnim gorivima.


Međutim, naftnim kompanijama se ovo nije dopalo, prvenstveno petrohemijskom konzorcijumu DuPont, i njihovim eksponenti na političkoj sceni, te je upravo ovo bio jedan od razloga kako je ova biljka pronašla svoju prečicu do ozloglašene ilegalnosti, a ideja o biomasi kao pogonu pala u vodu.



Ovde možete pogledati čitav promotivni video koji je kompanija Mercedes zvanično objavila na svom YouTube kanalu.



izvor: Telegraf

Recent Posts

See All
Anchor 1
WhatsApp Image 2023-07-07 at 16_edited.jpg

Ćao, ja sam Veljko!

Ćao, ja sam Veljko Đurić iz Niša i trenutno sam učenik trećeg razreda Gimnazije "Svetozar Marković" u svom rodnom gradu.

bottom of page