top of page
  • Writer's pictureВељко Ђурић

Odbojkaške mreže od odbačene ribolovne opreme

Updated: Feb 24, 2022

Tim ekologa pretvara "avetinjske mreže" u delove odbojkaškog terena, pružajući na taj način novi život odbačenoj ribolovnoj opremi koja pluta svetskim okeanima i predstavlja opasnost za živi svet.


Svetska organizacija za odbojku (FIVB) udružila se sa grupom za očuvanje mora Ghost Fishing Foundation u cilju pokretanja projekta Good Net, koji je osmišljen da oslobodi mora odbačenih ribarskih mreža, pri čemu se mnoge recikliraju u mreže za odbojku za upotrebu u lokalnoj zajednici širom sveta.


Ideju su podržali brojni saradnici poput inicijative Healthy Seas, World Animal Protection i Greenpeace-a.


Kako navode Ujedinjene nacije, oko 800 000 tona odbačenih, napuštenih ili izgubljenih ribarskih mreža pronalazi utočište u našim okeanima svake godine.


"Avetinjske mreže" se često gube tokom oluja ili u jakim morskim strujama i mogu da plutaju mesecima, nekad čak i godinama, ugrožavajući i zaplićući ribe, morske ptice i morske sisare.


RAZORNI TALAS

"Avetinjske mreže" plutaju nošene okeanskom strujom u otvorenoj vodi, gde hvataju ribe, kornjače i veće sisare poput delfina, foka i kitova. Samo u američkim priobalnim vodama bilo je prijavljeno 76 velikih zapleta kitova u 2017.

Odbačena ribarska oprema može da prevali velike udaljenosti i nastavi da lovi dugo nakon što je napuštena. To je problem koji ne prepoznaje međunarodne teritorijalne vode niti pravi razliku između vrsta koje su uhvaćene u zamku.


Neke odbačene mreže se zakače za grebene, guše korale i ubijaju morski život. Druge plutaju nošene okeanskom strujom u otvorenoj vodi, gde hvataju ribe, kornjače i veće sisare poput delfina, foka i kitova. Samo u američkim priobalnim vodama bilo je prijavljeno 76 velikih zapleta kitova u 2017.

izvor: Olive Ridley Project

Destruktivni ciklus "Avetinjskih mreža"


Opterećene telima mrtvih morskih životinja, mreže na kraju potonu na dno okeana gde se "čistači hrane" upletenim leševima. Nakon što se oslobode svog balasta, napuštene mreže izlaze na površinu i nastavljaju čitav ciklus iznova.


SVEUKUPNI UTICAJ


Ljudska intervencija u uklanjanju mreža iz naših okeana prekida ovaj destruktivni ciklus. A pošto je većina modernih mreža napravljena od izdržljivih sintetičkih vlakana, mogu se razložiti na najlonsko predivo čiji je spektar primene vrlo širok.

Neke od mreža bivaju popravljene tradicionalnim tehnikama i pretvorene u mreže za odbojku koje doprinose lokalnim zajednicama. One tako stupaju u proces cirkularne ekonomije, koja upravo funkcionše na ovaj način, pa nekada opasne mreže dobijaju novu, malu ulogu u borbi za održivost.


Prvi sportski događaj sa recikliranim mrežama održan je na čuvenoj brazilskoj plaži Kopakabana, koja je takođe bila mesto održavanja Olimpijskih igara u Riju 2016. u odbojci na pesku. Ovo je bila prva u nizu odbojkaških manifestacija koje je podržao FIVB, planiranih za različite lokacije širom sveta, a koje imaju za cilj da podignu svest o šteti koju morskom životu i staništima nanosi napuštena ribarska oprema.

izvor: Landor, 2019

Kad je u moru velika količina ribolovne opreme, to u krajnjoj liniji utiče na budućnost održivosti. Veliki deo ulova propada, a posledično opada i populacije ribe, a to od ribara iziskuje dodatno vreme i trud.ž

Nick Mallos, direktor programa Seas Free Seas u kompaniji Ocean Conservancy, koji predvodi Global Ghost Gear Initiative, ističe da je trenutna situacija pogubna za morski život, ali i za ribare.


„Kad je u moru velika količina ribolovne opreme, to u krajnjoj liniji utiče na budućnost održivosti. Veliki deo ulova propada, a posledično opada i populacije ribe, a to od ribara iziskuje dodatno vreme i trud“, navodi on.

Inicijativa okuplja akademsku zajednicu, političke aktere, privatne kompanije i nevladine organizacije, a sve u cilju podizanja svesti o zagađivanju životne sredine i rešavanju problema "avetinjskih mreža".



izvor: www.weforum.org

26 views

Recent Posts

See All
Anchor 1
WhatsApp Image 2023-07-07 at 16_edited.jpg

Ćao, ja sam Veljko!

Ćao, ja sam Veljko Đurić iz Niša i trenutno sam učenik trećeg razreda Gimnazije "Svetozar Marković" u svom rodnom gradu.

bottom of page