top of page
  • Writer's pictureВељко Ђурић

Kako Nutela zagađuje životnu sredinu?

Updated: Feb 24, 2022

Nutela - poslastica koja svojom prefinjenom teksturom i primamljivim ukusom daje posebnu notu svakodnevnim jelima i u reklamama oslikava idilu porodičnog doma, zapravo je nedvosmislena pretnja po životnu sredinu.


Nutela - poslastica koja svojom prefinjenom teksturom i primamljivim ukusom daje posebnu notu svakodnevnim jelima i u reklamama oslikava idilu porodičnog doma, zapravo je nedvosmislena pretnja po životnu sredinu.


Možda je baš ovakva privrženost razlog zašto je izjava francuske ministarke ekologije Segen Rojal o Nuteli odjeknula munjevitom brzinom na internetu. Naime, gostujući u televizijskog programu na Canal+, Rojal je upotrebila Nutelu kao primer šta možemo da učinimo da bismo sprečili seču šuma:


Moramo da posadimo mnogo drveća jer postoji masovna seča šuma koja takođe dovodi do globalnog zagrevanja. Trebalo bi, na primer, da prestanemo da jedemo Nutelu, jer je napravljena od palminog ulja.

Međutim, šta je ključno u vezi sa palminim uljem? To je biljno ulje koje dolazi iz palminog ploda, ali način na koji se proizvodi jeste krucijalan i problematičan. Naime, plod palme raste na drvetu afričke uljane palme, koja je poznata kao Elaeis Guineensis, i sadrži 50 odsto ulja. Međutim, kao što je Rojal istakla, „Uljane palme su zamenile drveće i tako nanele znatnu štetu životnoj sredini.“


Ali rešavanje problema izazvanih palminim uljem ipak nije tako jednostavno kao nekorišćenje Nutele ili drugih proizvoda koji sadrže palmino ulje. Sa svoje strane, Ferrero, kompanija koja proizvodi Nutelu, koristi isključivo palmino ulje koje je sertifikovano od strane Okruglog stola o održivom palminom ulju.


Štaviše, Greenpeace je u izjavi za Quartz napomenuo da „smatraju Ferrero jednom od progresivnijih kompanija koje se suočavaju sa potrošačima u pogledu nabavke palminog ulja“. Takođe su napomenuli da "opšti bojkot ove poljoprivredne kulture neće rešiti probleme u njenoj proizvodnji".


Iako je Rojal iskoristila Nutelu kao primer, koliko je zapravo ona loša po životnu sredinu?


INDUSTRIJA PROIZVODNJE PALMINOG ULJA


Bez ikakvih nedoumica: palmino ulje je štetno za životnu sredinu. Industrija koja ga proizvodi je vodeći uzrok krčenja šuma i takođe povezana sa zlostavljanjem životinja, klimatskim promenama, zagađenjem i kršenjem ljudskih prava starosedelaca, koji su raseljeni zbog uzgoja palminog ulja.


izvor: AFP/AFP/Getty Images

Industrija koja proizvodi palmino ulje je vodeći uzrok krčenja šuma i takođe povezana sa zlostavljanjem životinja, klimatskim promenama, zagađenjem i kršenjem ljudskih prava starosedelaca.

Mnogi ekosistemi su uništeni uzgojem palminog ulja, što predstavlja ogromnu pretnju za ugrožene vrste. Prema Svetskom fondu za divlje životinje, „velike površine tropskih šuma i drugih ekosistema sa visokim vrednostima očuvanja su očišćene da bi se napravio prostor za ogromne monokulturne plantaže uljanih palmi – uništavajući kritično stanište za mnoge ugrožene vrste, uključujući nosoroge, slonove i tigrove."


ZASTUPLJENOST PALMINOG ULJA


Palmino ulje je jedno od ulja koje se najviše konzumira i može se naći u čak 50 odsto proizvoda za domaćinstvo u Sjedinjenim Državama. Ne nalazi se samo u hrani, jer je palmino ulje često sastojak proizvoda poput šampona i šminke.


izvor: Getty Images

Zbog toga samo odustajanje od Nutele verovatno neće imati ogroman uticaj samo po sebi u kontekstu smanjene upotrebe palminog ulja ili poboljšanja životne sredine.


IZVORI PALMINOG ULJA KOJE NUTELA KORISTI


Kao što je već napomenuto, Ferero razume negativne uticaje palminog ulja na životnu sredinu i posvećen je odgovornoj nabavci. U stvari, oni rade sa održivim plantažama i ne krče novo zemljište već eksploatišu palmino ulje sa drveća koje je već zasađeno, kako se navodi u podršci kompanije Greenpeace.



Međutim, sveukupni uticaj koji ova kompanije ostvaruje po životnu sredinu ne može biti zanemaren, što nama, kao potrošačima, još jednom šalje jasnu poruku - moramo pažljivo birati proizvode koje kupujemo, kao i odgovorno davati poverenje i novac kompanijama, jer moć je u našim rukama.

38 views

Recent Posts

See All
Anchor 1
WhatsApp Image 2023-07-07 at 16_edited.jpg

Ćao, ja sam Veljko!

Ćao, ja sam Veljko Đurić iz Niša i trenutno sam učenik trećeg razreda Gimnazije "Svetozar Marković" u svom rodnom gradu.

bottom of page